România, ignorată de Merkel în negocierile cu statele UE, post-Brexit

România, ignorată de Merkel în negocierile cu statele UE, post-Brexit
Publicat: 28/08/2016, 15:23

Cancelarul german s-a întâlnit cu liderii din Franța, Italia, Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Croația, Bulgaria, Slovenia, Republica Cehă, Estonia, Danemarca, Finlanda, Suedia și Olanda.

Merkel a avertizat că ieșirea Marii Britanii din UE reprezintă o „ruptură profundă” în istoria Blocului, în timp ce își continua turul diplomatic în Europa în încercarea de a de a găsi un consens asupra viitorului Uniunii după Brexit, potrivit Financial Times.

Merkel, care a avut întâlniri programate cu 15 lideri UE în cinci state, a încercat să găsească, înaintea summitului din 16 septembrie de la Bratislava privind direcția în care se va îndrepta Uniunea, un numitor comun între statele membre care au manifestat nemulțumiri după votul Marii Britanii de a părăsi UE.

„Brexitul nu este orice eveniment. Este o ruptură puternică în istoria de integrare a UE, și prin urmare este important să găsim un răspuns prudent”, a spus Merkel la Varșovia.

„Trebuie să facem față consecințelor și să luăm în considerare viitorul UE. Cetățenii vor accepta UE doar în cazul în care aceasta va face posibil ca ei să prospere”, a mai subliniat cancelarul german.

Aceasta s-a întâlnit vineri la Varșovia cu liderii de Polonia, Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, înainte de a se îndrepta spre Berlin pentru o întâlnire cu liderii din Danemarca, Finlanda, Suedia și Olanda.

Sâmbătă, Merkel avea programate întâlniri cu liderii din Austria, Bulgaria, Croația și Slovenia, încheind turul de șase zile de întâlniri diplomatice care a început cu un summit la care au participat premierul Italiei, Matteo Renzi, președintele Franței, Francois Hollande, urmate de vizite în Estonia și Republica Cehă.

„Este important să ne ascultăm unii pe alții în structuri diferite”, le-a spus Merkel liderilor UE la Varșovia. „Summitul de la Bratislava nu va fi sfârșitul, ci începutul”, a continuat cancelarul german.

Dorința sa de a se întâlni cu liderii Europei de Est este parte a unui efort de a se adresa îngrijorarilor manifestate de unele state că ar putea fi excluse de la un plan post-Brexit de către membri vechi ai UE, subliniază Financial Times.

În același timp, premierul Greciei, Alexis Tsipras, a solicitat o reuniune a statelor din sudul Europei într-o încercare de a forma un consens între acestea înaintea summitului.

După votul Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, Bruxellesul s-a confruntat cu o serie de învinuiri din partea mai multor state din estul Europei privind gestionarea crizei migrației pe continent.

În timp ce state membre UE mai vechi precum Franța și Italia au făcut apel la Blocul comunitar să continue eforturile de integrare în urma votului Brexit, mai multe state membre noi din Est, cum ar fi Polonia și Ungaria, au încercat să învinuiască Bruxellesul pentru rezultatul referendumului și au cerut federaliștilor Blocului să își abandoneze planurile și să acorde mai multă putere capitalelor naționale.

„Trebuie să învățăm lecțiile din ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie”, a spus premierul polonez, Beata Szydlo, în cadrul discuției cu Angela Merkel. „Trebuie să facem schimbările necesare cerute de europenii de astăzi astfel încât Blocul comunitar să poată funcționa mai bine”, a adăugat aceasta.

Szydlo, al cărei Guvern a fost unul dintre cei mai vocali critici în ceea ce privește gestionarea crizei migrației și a modului de abordare vizavi de referendumul britanic de către Comisia Europeană, a avertizat că dacă UE continuă să procedeze în acest fel, alte state vor fi tentate să părăsească Blocul comunitar.

„Așteptările la summitul de la Bratislava sunt înalte, dar există diferențe mari de opinie”, a declarat Robert Fico, premierul slovac.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Primul caz din Europa de febră Oropouche, diagnosticat în Italia
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
VEȘTI NESPERATE pentru cei cu mașini DIESEL și pe benzină. Este informația momentului în România
Ucigașul tăcut din România. Face ravagii
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cine a fost omul de stat român „mai mai mare decât Woodrow Wilson, Lloyd George...
×